Gæsteblog

Førtidspensionist i Spanien (Tenerife)

Da jeg i 2020 fik tildelt min førtidspension, da havde årerne forud været hårde, grundet jeg gik ned med alvorlig stress, udbrændthed, svær depression og generaliseret angst. Det var anden gang, jeg blev ramt af stress. Første gang var i 2014. Jeg fortryder i dag, at jeg ikke tog det mere alvorligt dengang. Så kunne jeg måske have undgået at ende som førtidspensionist. Nu skal dette her skriv ikke handle om, at jeg blev syg.

Det skal handle om, at jeg godt kunne have brugt den viden, som jeg har i dag, da jeg overvejede at bo på Tenerife som førtidspensionist. Jeg googlede og googlede, jeg fandt ikke mange svar. Jeg måtte ned af mange blindgyder, inden jeg/vi kom i mål. Er du ikke førtidspensionist, så kan du også sagtens bruge nogle af mine erfaringer, hvis du vil flytte til Spanien.

Derfor vil jeg her på Sussi og Henriks Vanlife hjemmeside videregive min vej til at leve som førtidspensionist i Spanien (Tenerife). Det er vigtigt for mig at pointere, at det er sådan JEG har gjort det. Jeg fortæller om mine oplevelser med ALLE de instanser, som jeg har skullet opsøge/have hjælp af. Så skulle jeg her skrive noget, som IKKE er korrekt, så står det helt for min regning-

Men det er lykkedes for mig/os, nu endelig at leve her i varmen, det gør mig rigtig godt. Vi nyder de gode dage, og dem er der heldigvis flest af nu. Hver dag er jeg er taknemmelig for, at min mand ville give afkald på sit arbejdsliv og karriere i DK, for at støtte mig i hverdagen her på Tenerife.

Først lidt om alt det formelle papirarbejde ved indrejse til Spanien.

Vi havde begge i forvejen et NIE nummer, da vi allerede ejede bolig på øen. Et NIE nr. er et spansk cpr.nr., som Spanien giver til udlændinge. Vi fik vores ejendomsmægler til at ansøge om det, da vi skulle købe bolig her. Vi gav dem en fuldmagt til at kunne udføre ting på vegne af os. Fuldmagten laves på et Notarkontor. Det gør så, at de kunne oprette bankkonto, tegne forsikringer, købe og sælge bolig for os. Det er meget praktisk med en fuldmagt, især hvis man stadig opholder sig i Danmark.

Så da vi i 2022 ville flytte til Tenerife, så troede vi bare, at det var helt ligetil. Vi flyttede fra Danmark d. 27. nov. 2022. Men først d. 7 aug. 2023, da var alle papirer blevet accepteret af Ayuntamiento (kommunekontor) og politiet. Vi fik endelig vores grønne residencia kort.

Hvorfor tager det SÅ lang tid? I Spanien foregår alt i papirform. Vi tænker, at vores pas, de må være de mest kopierede i Spanien. De skal have SÅ mange papirer. Igen og igen beder de om de samme dokumenter.

Vi valgte at betale for hjælp af en ejendomsmægler, til at få det grønne residencia kort, som er det kort politiet udsteder, når du bor i Spanien. På kommunekontoret og politistationen (ej heller hos lægen), da kan du ikke komme alene, med mindre du taler spansk. Ellers skal du komme med en tolk. De accepterer IKKE Google translate (I hvert tilfælde ikke de kontorer, som vi har besøgt her på øen. Fastlandet Spanien har måske flere udlændinge, så de accepterer måske, at man taler engelsk. Men det gør de ikke her på den sydlige del af Tenerife).

Vi var siden vi fik vores NIE nr. i 2019 blevet gift, og derved havde vi ændret navne. Vores vielsesattest skulle oversættes af en spansk tolk med stempel, selvom vi kunne have udført det samme via Google translate. Men det går bare ikke i Spanien. For dette dokument måtte vi betale ca. 150 Euro.

Først skal man til Ayuntamiento i den kommune, som man vil tilflytte. De udsteder et Certificado Empadronamiento. Med dette bevis, så er du registreret i den kommune, hvor du vil bosætte dig. Du skal forevise en lejekontrakt eller have den person med, som lader dig flytte ind på hans/hendes adresse. Ejer du selv en bolig allerede, så medbring skødet (escritura). Du skal være registreret ved kommunen, inden du kan tage til politiet og få det grønne residencia kort.

Foruden at have dette certifikat med fra kommunen, kopi af pas mm. med, så skal der også udfyldes papirer til politiet. Jeg kan desværre ikke skrive hvilke papirer, som det er du skal have med, da vores ejendomsmægler udfyldte dem for os. De skulle forevises nede i vores bank, hvor banken satte et stempel på, pris ca 10 euro pr. person, inden vi kunne køre med ejendomsmægleren til politiet. Derudover skal du fremvise, at du kan forsørge dig selv. Jeg kan ikke huske det nøjagtige beløb, jeg mener det var lidt over 5.000 euro, som du skal bevise at have stående på din bankkonto. Men Googler jeg det, så skriver nogle websider 6-7.000 euro. Derudover skulle jeg medbringe en kopi af min ”lønseddel” på min førtidspension, som går ind hver måned. Havde det kun været mig, som skulle flytte. Så havde min løn hver mrd. måske været nok. Det kan jeg være i tvivl om. Men da Kim jo også skulle flytte med, så skulle vi bevise, at uden indtægt til Kim, så havde vi et beløb på vores konto, så han/vi kunne være selvforsørgende.

Da alle papirer var klar, så kunne vi endelig køre til politiet. Desværre havde ejendomsmægleren booket en forkert tid. Hun havde ikke bedt om den rigtige type aftalte, da hun på vores vegne bookede to tider. Hver person skal have sin egen aftale (det gælder også hos kommunen, altid 1 aftale pr. person). Selvom tiden var afsat, og de havde papirerne, så måtte vi komme igen en anden dag. Nogle gange er der lang ventetid på at få en tid, derfor tog det 8 måneder. Men endelig fik vi begge vores Certificado de Registro de ciudadano de la Union. (det grønne residencia kort).

Sådan er livet her i Spanien, ting tager tid, og det udføres i deres tempo. Det hjælper at forsøge med smil og sige de spanske gloser, som du nu engang kan. Bliver du sur og utålmodig, så tager det endnu længere tid. Og du er jo ”kun” turist i deres øjne, så du må pænt vente.

De fleste har været søde og hjælpsomme, men det er bare et papir helvede i Spanien. Mit ID som i DK, det ville kunne løse meget. Du kan få digitalt tilgang her også, (og det anbefaler jeg, da du måske skal bruge det til at lave de spanske skattepapirer- Se afsnit om spansk skat). De fleste hjemmesider står kun på spansk. Selvom jeg forstår meget spansk nu, så synes jeg, at det er meget svært. De samlede omkostninger for hjælpen til at flytte har nok været ca. 600 euro for os begge to. Men vi kunne ikke have klaret det selv, da jeg dengang ikke var så god til spansk. Og det ville have været for hårdt for stressen i min krop. Så det var alle pengene værd.

Hvad gør man med læge, når man bor i udlandet.

Det var også en af de ting, som vi havde bekymringer om, da vi forlod DK. Du kan som førtidspensionist ansøge Udbetaling Danmark om en S1 blanket. Det giver dig ret til at blive optaget i Sygesikringen i Spanien. Det er så Danmark, som dækker omkostninger til læge i det land, som man flytter til. Man er dækket ligesom de lokale. Dvs. har de lokale egen betaling til en ydelse, så gælder det samme for dig. Vi betaler ikke for at gå til læge her i Spanien. Det er gratis. De sendte bevillingen af S1 til mig, da jeg/vi opfyldte kravene for at få den.

Når du har den, så skal du på et andet kontor, som hedder Seguridad Social. Igen skulle der udfyldes en masse papirer. Også der brugte vi ejendomsmægleren (denne ydelse er medregnet i de 600 euro) På kontoret fik vi et stykke papir, som vi skulle tage med ned til vores lægehus i byens Centro de Salud, hvor vi boede. Vi blev registreret der. Efter to dage kunne vi hente vores sygesikringskort. Da min mand ikke har arbejde hverken i Danmark eller her på Tenerife, så er han også dækket af min S1 ordning, da vi er gift/samlevende. Havde han haft et arbejde, så skulle hans arbejdsgiver have betalt for en sygeforsikring. Og er du selvstændig, så skal du selv tegne den. Man er som arbejdende IKKE dækket af førtidspensionistens S1.

Sygehusvæsnet i Spanien siges at være noget af det bedste i Verden. Men alligevel har vi tegnet en privat sygesikring via vores bank Santander. Det er Aegon salud, som de arbejder sammen med. Vi giver 158 euro om måneden for os to, den stiger jo ældre vi bliver. Lige nu er vi i midten af 50`erne. Det er mange penge hver måned. Og vi har ofte stillet os selv det spørgsmål, om det virkelig er nødvendigt. Men min mand kom slemt til skade ved et cykelstyrt i 2023. Med denne forsikring, så har vi mulighed for at benytte et privathospital, hvor også tolke kan hjælpe med sproget. Vi har brugt det nogle gange, og vi har følt os meget trygge. Vi er helt trygge ved den offentlige lægehjælp her. Men de arbejder helt anderledes end i DK. Vi har ikke bare kunnet få den hjælp her, som vi fik inden fraflytning fra DK. Min mand var hver 6 mrd. ved hudlægen i DK. Nu har vi boet her i snart 2 ½ år. Og det er stadig ikke lykkedes ham at blive tilset af en hudlæge her. Hverken i det offentlige regi eller via vores private sygeforsikring. Så vi har aftalt, at skulle en af os blive alvorlig syg, hvor vi ikke føler, at vi får den hjælp vi behøver. Så flytter vi straks hjem til DK igen. Så hav det med i din overvejelse, før du flytter. Ville du i en periode kunne klare dig uden recept på medicin, fysioterapeut eller anden behandling, som du får jævnligt i Dk? Her på øen har det i hvert tilfælde ikke været helt nemt. Måske det er anderledes på fastlandet i Spanien..

Ang. tandlæge, så bruger vi stadig vores danske tandlæge, når vi er på ferie i DK. Man har stadig ret til at modtage dækning af Sygesikringen i DK til tandlægen, som man fik før fraflytning. Nogle tandlæger vil sige, at du selv skal betale hele beløbet. Men det er ikke korrekt. De skal se det specielle blå sygesikring (det er ikke det samme, som da du boede i DK, man skal bestille det hos borgerservice ved fraflytning.) Det blå sygesikringskort tager man så med på ferie uanset hvor ferien går til. Har vi behov for lægehjælp, når vi er i DK, så kan vi gå til vores gamle læge og få hjælp uden at betale. Men man kan ikke tage til DK og få lavet en planlagt behandling. Så kan man ansøge om det. Og det spanske system skal godkende det og sige ja.

Det var noget nemmere at fraflytte DK.

Få minutter tog det os at flytte fra Danmark. Ind på Borger.dk, fraflytning Danmark…. Så var det gjort. Jeg ringede så til Udbetaling Danmark Udland. Jeg sagde, at jeg var fraflyttet DK og at jeg gerne ville tage min førtidspension med til Tenerife. De spurgte om jeg ville have mit beløb hver måned i min bank i DK, eller jeg ville have det i Euro til Tenerife. Jeg får den udbetalt i DK, så flytter vi selv pengene herned.

Danmark har ikke dobbeltbeskatningsaftale med Spanien.

De fleste lande, som danskere vælger at flytte til, de har en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark. Dvs. at man kun skal betale skat i det ene af landene. Og når du får dansk pension, så skal du betale skat af den i DK. Frankrig har netop fået en aftale med Danmark. Men det har Spanien ikke endnu. Man arbejder vist på at nå til enighed om en aftale. Det var noget af det, som bekymrede mig, da vi overvejede at flytte hertil. Flere havde fortalt mig, at jeg ikke kom til at betale dobbelt skat af mine pensioner. Men de kunne ikke forklare mig hvordan jeg skulle gøre. Og spurgte jeg kontorer her, så ville de ikke acceptere, at Spanien ikke skulle have skat. Så jeg var nervøs for, at jeg ville miste mange penge på at betale skat to gange.

Jeg skrev i div. grupper på Facebook. Endelig ringede en sød dansk dame til mig. Hun gav mig email adresse på en spansk revisor i Fuengirola, som taler/skriver flydende engelsk. Firmaet hedder Cyclo. www.cyklo.es. Irene Borras hedder min revisor. Hendes email er: irene@cyclo.es. Vi havde på kommunen fået et digitalt log in til vores offentlige sager her i Spanien. Irene forklarede min mand, hvordan han kunne sende vores log in til hende. Så nu kan hun sidde på sit kontor i Fuengirola og lave alle vores spanske skattepapirer m.m. Hun skal årligt have tilsendt hver vores danske årsopgørelser. Så laver hun de spanske årsopgørelser for os.

Kim behøver egentlig ikke at få det lavet, da han ingen indtjening har. Men vi har valgt at lave hans også, så får han en spansk årsopgørelse, som det danske skattevæsen får som bevis på, at han ikke tjener penge i Spanien. Vi betaler ca. 150 euro pr person om året for Irenes hjælp. Og hvad endte min spanske skat så på, første gang jeg skulle betale den. 2 euro… Så det skal man altså ikke være nervøs for. Det var en kæmpe lettelse at få denne info, så den er hermed givet videre til dig, som læser dette…

Hvad skal du gøre i forhold til dansk skat.

Du skal kontakte Skat Udland, når du fraflytter Danmark. De hjælper dig gerne med, hvad du skal gøre. De ser på dine forhold og beslutter, om du opfylder kravene til at være udenlands dansker. Du må ikke stadig eje bolig i DK, for at opfylde kravene. Hvis du fortsat ejer en bolig, så skal der forelægge en lejekontrakt på boligen. Du må gerne eje et sommerhus. Du må max. opholde dig i DK 90 dage i træk i DK, når du er udenlandsdansker. Og du må ikke opholde dig i mere end 180 dg. i DK om året samlet. Du må gerne køre ind i Danmark, med din bil på spanske nummerplader, når du bor i udlandet.

Det er lidt besværligt hvert år, når årsopgørelsen kommer. Specielt det første år, hvis du flytter midt i et kalenderår. Men jeg har fået rigtig god hjælp af Skat Udland. Da min hjerne er skadet pga. kronisk stress, så har jeg fået rigtig svært ved at udfylde offentlige papirer. Så det forklarer jeg dem, hver gang jeg ringer/skriver til dem. De holder mig i hånden hver gang, jeg kontakter dem. Jeg sidder med computeren logget ind på Skats hjemmeside. Så fortæller de mig skridt for skridt, nøjagtig hvad jeg skal gøre. Så bare ring og spørg…

Af dit afkast på din pensionsopsparing betaler du årlig PAL-Skat. Når du er udenlands dansker, så kan du ansøge hos Skat Udland at blive fritaget for det. De sender dig så dokumentation for, at du er fritaget for det. Den dokumentation sender du til dit pensionsselskab. Så slipper du for at betale årlig PAL-skat af dine afkast.

Hvert år skriver Udbetaling Danmark til mig og beder mig udfylde en leveattest. Og Skat beder om dokumentation for, at Kim ikke tjener penge her på Tenerife.

Jeg håber du er blevet klogere på, hvordan du kan gøre, hvis du overvejer at flytte til Spanien som førtidspensionist/pensionist.

Med venlig hilsen

Susanne Givskov Mogensen.
Førtidspensionist på Tenerife
55 år gammel

 

X